Gazpacho – zupa wywodząca się z Hiszpanii, a dokładnie z Andaluzji. To hiszpański chłodnik przygotowany z pomidorów. Przepisów na to danie jest wiele, często różnią się między sobą drobiazgami, ale praktycznie każda rodzina dostosowała recepturę bazową pod swoje preferencje. Są przepisy, które biorą pod uwagę użycie marchewki, inne, w których należy pozbyć się skórek i pestek z pomidorów lub takie, gdzie razem z pomidorami miksuje się też ostre papryczki.

 

Co zawiera gazpacho?

Skoro wiemy, że istnieją niezliczone ilości przepisów, warto na początek wybrać przepis podstawowy, który w razie potrzeby będziemy modyfikować pod swoje potrzeby, smaki i gust.

Przepis podstawowy to:

Kilogram pomidorów

Zielona papryka

Pół krótkiego ogórka

100 g cebuli

50 g kromka chleba

Ząbek czosnku

3 łyżki oliwy

3 łyżki octu z białego wina

 

To tyle, jeśli chodzi o podstawowy przepis na gazpacho. Składniki dodatkowe – jeśli chcecie eksperymentować -  to zielone jabłko, większa ilość ogórków, pominięcie chleba, czy pominięcie ogórków – jak w tym przepisie na gazpacho andaluzyjskie, zamiana papryki na czerwoną czy cebuli z białej na czerwoną. Małe zmiany, ale i one mają wpływ na finalny efekt, jaki otrzymamy na naszym talerzu. Trzeba więc dostosować ilość składników do włąsnych preferencji.

 

Jak przygotować gazpacho?

Mamy dobrą wiadomość! Chłodnik pomidorowy z Hiszpanii nie wymaga gotowania, co ma ogromne znaczenie w upalne dni. Co więcej, robi się je dosłownie w kilka minut, wiec jest to całkowicie bezproblemowe danie.

Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórek, pokroić w kostkę. Razem z oczyszczoną papryką i pokrojonym ogórkiem oraz cebulą i czosnkiem, miksujemy w malakserze. Dodajemy przyprawy, ocet, oliwę i chleb – miksujemy gazpacho. Zupa powinna być zmiksowana na gładko, nie powinny zostać żadne cząstki warzyw. Jeśli okaże się, że chłodnik jest zbyt gęsty, należy rozrzedzić go wodą, zbyt rzadki można zagęścić dodając więcej chleba lub miąższem z pomidorów, bez pestek i soku.

 

Z czym podawać gazpacho?

Również i tu wiele zależy od naszych upodobań. Wiadomo, że same zmiksowane pomidory z warzywami prezentować się mogą na talerzu dość biednie i zupa aż prosi, by dodać do gazpacho składniki, które sprawią, ze zupa nie będzie przypominała pożywienia dla dzieci przetartego przez sito.

Co zatem można dodać do chłodnika, by był on bardziej treściwy i apetycznie prezentował się na talerzu? Już same posypanie zupy świeżymi, posiekanymi ziołami sprawia, że nabiera ona kolorów. Poza zieleniną, możemy posypać ją grzankami z chleba lub, tak jak w przepisie na hiszpańskie gazpacho według przepisu Michela Morana– dodać na wierzch pokrojone w kostkę warzywa – paprykę i ogórki. Od razu robi się dużo bardziej kolorowo, a przecież taka jest kuchnia hiszpańska!

Nie zapomnijcie też o porządnym chluście oliwy! Zupa świetnie smakować będzie też ze świeżo mielonym czarnym pieprzem, którego wykorzystanie poleca w swoim przepisie na gazpacho nasza użytkowniczka.


Jesteście ciekawi innych przepisów na chłodniki? Zobaczcie naszą galerię 31 przepisów na chłodnik, pełną inspiracji na zupy upały!