Galat drobiowy na Wielkanoc

4.5 (198 ocen)

Robiąc go w różnych formach, miseczkach wygląda apetycznie i zachęcająco.

Składniki:

  • 1 litr bulionu rosołowego dobrze doprawionego
    1 filet z kurczaka
    1 duża marchewka
    groszek
    pietruszka
    3 ugotowane jajka
    kukurydza

    sałata do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Galat drobiowy na wielkanoc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj bulion według swojego przepisu lub przygotuj go na 1 filecie z kurczaka dodając włoszczyznę. Tak przygotowany gorący bulion przecedź przez drobne sitko i dodaj 6 łyżeczek żelatyny aby sie rozpuściła.
    Na dno formy lub miseczki wyłóż troszkę pokrojonej marchewki, groszku i pietruszkę. Zalej gorącym wywarem z żelatyną i poczekaj aż zastygnie. Po zastygnięciu dodaj kawałeczki pokrojonego fileta, pokrojone jajko na połówki lub dodaj jajko w całości posyp groszkiem i marchewką i zalej pozostałym bulionem. Odstaw do zastygnięcia w chłodne miejsce.

Porady

Galat dobrze smakuje po schłodzeniu pokropiony cytrynka lub polany octem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Groszek Jajka Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować