Galaretkowiec z jogurtem i kremówką na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i przelać ,każdą oddzielnie do płaskich naczyń. Gdy galaretki stężeją pokroić na małe kwadraty i wszystkie umieścić w dużej misce.
Herbatniki ułożyć na blaszce,wyłożonej papierem do pieczenia.
Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnego mleka i odstawić na około 10 min, aż napęcznieje,następnie zagotować resztę mleka z cukrem. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia.Mleko wystudzić do temperatury pokojowej i połączyć z jogurtem ,a następnie wmieszać ubitą na sztywno kremówkę. Tak przygotowaną masę wlać do pokrojonych galaretek i wymieszać. Wylać do formy, wyrównać i ułożyć warstwę herbatników. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
Komentarze