Galaretkowe ciasto z borówkami

4.5 (162 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo proste i smaczne ciasto na lato.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Pozostałe składniki:
    2 galaretki cytrynowe
    2 galaretki wiśniowe
    2 galaretki pomarańczowe
    1 duży jogurt naturalny (400 ml)
    3 łyżeczki żelatyny
    cukier puder (ok pół szklanki)
    borówki amerykańskie (według uznania, ja dałam prawie kg)
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z galaretka Desery

Galaretkowe ciasto z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubijamy białka, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę (20x35cm) i pieczemy ok 35-40 minut w 170 stopniach C. Gotowe ciasto przekrawamy.
  • 2. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 2 szkl. gorącej wody oraz żelatynę w 1/2 szkl. Odstawiamy do stężenia.
  • 3. Jogurt naturalny słodzimy do smaku i miksujemy razem z przestygniętą żelatyną. Odstawiamy do stężenia.
  • 4. Kolejno na biszkopt wylewamy:
    1. galaretka pomarańczowa
    2. jogurt
    3. borówki
    4. galaretka wiśniowa
    5. kładziemy górną część biszkoptu
    6.borówki
    7. galaretka cytrynowa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować