Galaretka z pigwy, kurkumy i imbiru

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Galaretka z pigwy jest z kurkumą i imbirem, posłodzona miodem akacjowym. Skropiliśmy ją sokiem z cytryny.
Można też zrobić z tego kisiel dodając zamiast substancji zelującej skrobię ziemniaczaną.

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 400 ml wody + 100 ml
    1 duża lub kilka małych owoców pigwy
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1 opakowanie agar agar (6 gram) lub żelatyny na 500 ml
    2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z imbiru
    łyżka miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Kisiele

Galaretka z pigwy, kurkumy i imbiru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pigwę pokroić, wypestkować i zagotować w 400 ml wody kilka minut. Dodać kurkumę i sok z imbiru. Opakowanie agaranty rozpuścić w 100 ml zimnej wody mieszać do uzyskania gładkiej masy. Następnie przelać do gotujących się owoców pigwy i szybko wymieszać i gotować 1-2 minuty. Wystudzić i zanim zacznie tężeć dodać miód. Przelać do pucharków. Schłodzić w lodówce.
    Agaranta rozpuszcza się dobrze w wodzie około 90 stopni, natomiast żeluje płyny po obniżeniu się temperatury do około 40-35 stopni C. Przed podaniem galaretki można skropić sokiem z cytryny.

Porady

Używając żelatyny gotujemy od razu 500 ml płynu, a po zagotowaniu dodajemy odpowiednią jej ilość . Wymieszać, wystudzić i gdy jet ciepła dodać miód.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Imbir Kisiel Kurkuma Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować