Galaretka z czarnej porzeczki na zimno

4.51 (164 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Pyszna, bogata w witaminę C. Moje dzieci ją uwielbiają. Ze świeżą bułeczką smakuje wyśmienicie.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg czarnej porzeczki
    1 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.51 (164 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Galaretka z czarnej porzeczki na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zdrowe owoce czarnej porzeczki dokładnie myjemy, przebieramy i odszypułkowujemy.
    Owoce przepuszczamy przez starannie wymytą i wygotowaną maszynkę do mięsa lub miksujemy blenderem.
  • 2. Do otrzymanej miazgi dodajemy stopniowo cukier, ucieramy wygotowaną drewnianą pałką do czasu, aż cukier się rozpuści.
  • 3. Miazgę wkładamy do wygotowanych, suchych i niedużych słoików. Na wierzch powstałej galaretki wlewamy odrobinę spirytusu. Słoiki szczelnie zamykamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować