Smaczne małe galaretki drobiowe , troszkę inaczej zamiast standardowego groszku czy kukurydzy czerwona papryka. Dla koloru dla świeżości i smakowitości.
Galaretka drobiowa z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myjemy i wkładamy do garnka z wodą (2 litry wody) . Dodajemy obrane marchewki i pietruszkę . Cebulę w łupinach opalamy nad ogniem i wkładamy do garnka z mięsem i wywarem. Gotujemy do miękkości mięsa. Solimy do smaku. Wywar przecedzamy, mięso i warzywa kładziemy do zimnej wody . Do czystego wywaru powinno go zostać ok 1 litr wlewamy rozpuszczona w 3 łyżkach żelatynę- mieszamy dobrze.
2. Marchewkę kroimy w kosteczkę. Czerwona paprykę kroimy w kostkę. Udka obieramy od kości kroimy na mniejsze kawałki. Do małych silikonowych foremek kładziemy kawałki papryki i marchewki, następnie kawałki mięsa. Zalewamy bulionem z żelatyną . Wstawiamy do lodówki. Podajemy z kawałkiem cytryny .
Komentarze