GALARETKA DROBIOWA

0 (0 ocen)

Super pomysł na przystawkę .U mnie taka galaretka szybko znika z talerza.

Składniki:

  • Kurczak
    por, marchewka, pietruszka seler , czosnek
    żelatyna 50 gr na 2, 5 litra wywaru

Galaretka drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy i zalewamy wodą tak żeby był zakryty .
  • 2. Dodajemy umyte warzywa i czosnek.
  • 3. Gdy się zagotuje dodajemy warzywko lub vegetę , doprawiamy do smaku .
  • 4. Mięso gotujemy tak długo aż będzie odchodzić od kości.
    Marchewkę wyjmujemy prędzej żeby się nie rozgotowała.
  • 5. Ugotowane mięsko drobno kroimy.
  • image-2b612k7 6. Na spodzie miseczki układamy pokrojona marchewkę ( ja dałam oliwki bo je uwielbiam ) można też ułożyć jajko ( jak lubicie )
  • 7. Wywar z mięsa przecedzamy przez sitko , dodajemy żelatynę i mieszamy ,
  • 8. Zalewamy mięsko w miseczkach i odstawiamy do zastygnięcia.

Porady

Na 2,5 litra płynu dajemy 1 żelatynę czyli 50 gr. Wszystko zależy od ilości rosołu z gotowanego mięsa, jeśli macie więcej do dodajcie większą część żelatyny .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy