Galaretka drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy i zalewamy wodą tak żeby był zakryty .
2.Dodajemy umyte warzywa i czosnek.
3.Gdy się zagotuje dodajemy warzywko lub vegetę , doprawiamy do smaku .
4.Mięso gotujemy tak długo aż będzie odchodzić od kości.
Marchewkę wyjmujemy prędzej żeby się nie rozgotowała.
5.Ugotowane mięsko drobno kroimy.
6.Na spodzie miseczki układamy pokrojona marchewkę ( ja dałam oliwki bo je uwielbiam ) można też ułożyć jajko ( jak lubicie )
7.Wywar z mięsa przecedzamy przez sitko , dodajemy żelatynę i mieszamy ,
8.Zalewamy mięsko w miseczkach i odstawiamy do zastygnięcia.
Porady
Na 2,5 litra płynu dajemy 1 żelatynę czyli 50 gr. Wszystko zależy od ilości rosołu z gotowanego mięsa, jeśli macie więcej do dodajcie większą część żelatyny .
Komentarze