Galareta z udek kurczaka

0 (0 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ugotowana z ćwiartek z kurczaka galareta podana jako zimna przystawka.

  • 24 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • mięso z 3 ćwiartek kurczaka
    wywar z gotowania 2,5 litra
    ziele angielskie 10-12 szt.
    liść laurowy 4-5 szt.
    sól do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    żelatyna 50 g
    domowa pasta rosołowa 2 łyżki

Galareta z udek kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymyte, osuszone mięso i kości z części kurczaka gotujemy w osolonej wodzie 30 minut, od momentu wrzenia wody. Mięso wraz z kośćmi wyjmujemy do miski, studzimy. Wywar cedzimy przez pieluchę tetrową, garnek myjemy i ponownie wlewamy przecedzony wywar. Wywar zagotowujemy, dodajemy pastę rosołową, pieprz ziołowy oraz w razie potrzeby sól do smaku. Do gotującego się wywaru wsypujemy żelatynę, kończymy gotowanie, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Z kości obieramy resztki mięsa, a mięso z udek kroimy w kostkę. Przygotowujemy pojemniki w których będziemy robić galarety. Na dno przygotowanych naczyń wkładamy rozdrobnione mięso i zalewamy gorącym wywarem z żelatyną. Czekamy aż wszystko ostygnie i ostudzone pojemniki z zawartością wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotową galaretę podajemy z octem jabłkowym lub z sokiem z cytryny.

    Smacznego!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy