Galareta z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 8 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna galareta z kurczaka.

  • 8 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ćwiartki z kurczaka 1,5 kg - 4 szt.
    włoszczyzna suszona 2 łyżki
    pasta rosołowa 1 łyżka
    liść laurowy 5 szt.
    ziele angielskie 10 szt.
    sól do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    żelatyna 70 g
    woda 3 litry

Galareta z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiartki z kurczaka czyścimy, płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy go garnka i zalewamy wodą, solimy. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Po zebraniu szumowin dodajemy włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i pastę rosołową, gotujemy 30 minut. Po tym czasie zakańczamy gotowanie, wyjmujemy ćwiartki, studzimy i oddzielamy mięso od kości. Mięso kroimy w większą kostkę, według naszych potrzeb. Rosół przecedzamy przez sitko. Przygotowujemy pojemniki do galarety. Na dno układamy kawałki mięsa. Przecedzony rosół zagotowujemy, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż się rozpuści żelatyna. Ostudzonym rosołem zalewamy przygotowane pojemniki z ułożonymi kawałkami mięsa, studzimy i ostudzone wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.

    Smacznego !!!

Komentarze

Podobne przepisy