Galantyna z kurczaka z szybkowaru

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To danie jest doskonałą propozycją dla tych, którzy nie przepadają za wędliną ze sklepu, i polem do popisu dla właścicieli szybkowarów.

Składniki:

  • ● 1 kurczak
    ● 1/2 kg mięsa mielonego
    ● 2 czerstwe bułki
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● przyprawa do kurczaka
    ● 2 jajka
    ● 1/2 szkl. oleju
    ● 3-4 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Galantyna z kurczaka z szybkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kurczaka ściągamy skórę i odkrawamy mięso. Robimy marynatę: olej mieszamy z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nacieramy mięso i macerujemy przez noc w lodówce.
  • Galantyna z kurczaka z szybkowaru 2. Farsz: mięso mielimy z namoczoną i odciśniętą z wody bułką. Dodajemy jajka, mielone i przyprawę do kurczaka. Skórę zszywamy grubą bawełnianą
    nitką tak, aby powstał worek. Przez pozostawiony otwór nakładamy
    farsz i zaszywamy. Skórę posypujemy przyprawą do kurczaka. Wkładamy do rękawa do pieczenia i zawiązujemy oba końce.
  • 3. Do szybkowaru wlewamy ok. 1/2 l wody, wkładamy sitko do gotowania na parze, a na nim układamy galantynę. Trzymamy ok. 50 minut na małym ogniu
    na wyższym ciśnieniu. Galantynę można także upiec w piekarniku (1,5-2 godziny w temp. 180 °C) lub ugotować w wodzie (ok. 2,5 godziny).

Porady

● Galantynę wyjmujemy z szybkowaru po wystygnięciu. Dopiero wtedy można usunąć nici i ją pokroić. ● Aby uatrakcyjnić wygląd galantyny, do farszu można dodać drobno pokrojoną marchewkę lub natkę pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować