Galantyna z farszem mięsno-warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odcinamy kurczakowi skrzydła, nacinamy skórę u nasady szyjki, wsuwamy palce przez powstały otwór odsłaniamy staw barkowy. Przecinamy staw barkowy oddzielając kość skrzydła od reszty korpusu. Podobnie z drugim skrzydłem. Luzujemy koniec kości skrzydeł z mięsa. Usuwamy kość skrzydła. Obciągamy skórę z tuszki odsłaniając piersi.
Po odsłonięciu piersi wycinamy filety. Zdejmujemy z kurczaka skórę przecinając łączące ją z mięsem błonki. Od wyjętych kości oddzielamy mięso.
Skórę przyprawiamy solą i pieprzem. Do okrojonego mięsa dodajemy piersi i mielimy. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, bułkę tartą, kaszę mannę, surowe jajko, pokrojone w kostkę jajka na twardo, pokrojoną drobno pietruszkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Skórę napełniamy farszem. Zaszywam skórę kurczaka.
Galantynę pieczemy ok. 45min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. Co jakiś czas podlewamy tłuszczem.
Komentarze