Galantyna z farszem mięsno-warzywnym

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Trudny

Galantyna z farszem mięsno-warzywnym

  • Dla 6 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - kurczak: 1 sztuka
    - piersi z kurczaka: 2 sztuki
    - bułka tarta: 0.5 sztuki
    - kasza manna: 1 łyżka
    - jajka ugotowane na twardo: 3 sztuki
    - jajko surowe: 1 sztuka
    - czosnek: 4 ząbki
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - włoszczyzna: 1 pęczek
    - sól, pieprz: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Galantyna z farszem mięsno-warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galantyna z farszem mięsno-warzywnym 1. Odcinamy kurczakowi skrzydła, nacinamy skórę u nasady szyjki, wsuwamy palce przez powstały otwór odsłaniamy staw barkowy. Przecinamy staw barkowy oddzielając kość skrzydła od reszty korpusu. Podobnie z drugim skrzydłem. Luzujemy koniec kości skrzydeł z mięsa. Usuwamy kość skrzydła. Obciągamy skórę z tuszki odsłaniając piersi.
    Po odsłonięciu piersi wycinamy filety. Zdejmujemy z kurczaka skórę przecinając łączące ją z mięsem błonki. Od wyjętych kości oddzielamy mięso.
    Skórę przyprawiamy solą i pieprzem. Do okrojonego mięsa dodajemy piersi i mielimy. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, bułkę tartą, kaszę mannę, surowe jajko, pokrojone w kostkę jajka na twardo, pokrojoną drobno pietruszkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Skórę napełniamy farszem. Zaszywam skórę kurczaka.
    Galantynę pieczemy ok. 45min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. Co jakiś czas podlewamy tłuszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować