Fusilli z pomidorami i mięsem mielonym

4.49 (144 ocen)

  • 35 min

Proste i smaczne danie w sam raz dla wielbicieli makaronu.

  • 35 min

Składniki:

  • 300 g fusilli (świderki)
    2 marchewki
    por (biała część)
    łyżeczka masła
    2 ząbki czosnku
    500 g mięsa mielonego (wieprzowe z łopatki)
    200 ml bulionu warzywnego
    sól
    łyżeczka czarnego pieprzu
    puszka krojonych pomidorów
    kostka ziołowa tymianek - bazylia
    świeża bazylia
    starty parmezan
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fusilli z pomidorami i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu ,zostawiając 50 ml wody z gotowania.
    Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Por siekamy. Warzywa podsmażamy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,dodajemy mięso mielone ,które rozdrabniamy widelcem (cały czas mieszamy).
    Zalewamy bulionem i chwilę dusimy. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
    Dodajemy pomidory wraz z zalewą ,kostkę ziołową. Całość dusimy jeszcze 15 min.
    Do sosu wrzucamy makaron wraz z wodą ,cały czas mieszamy (ok. 5 min).
    Danie rozkładamy na talerze ,posypujemy posiekaną ,świeżą bazylią i startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować