Patrycja Tymińska
Fuczki to placuszki, które są lekko kwaśne i chrupiące, a w połączeniu z sosem czosnkowym smakują rewelacyjnie. Wiele osób może zaskoczyć składnik, którym jest kiszona kapusta. Fuczki bieszczadzkie wyglądem przypominają tradycyjne placki ziemniaczane. Wypróbuj placki z kiszonej kapusty.
4.69 (228 ocen)
Przepis na fuczki wywodzi się z kuchni bieszczadzkiej. Proste, tanie i smaczne danie na bazie kiszonej kapusty. Fuczki bieszczadzkie to posiłek przypominający zarówno placki ziemniaczane, jak i wytrawne placki w stylu racuchów. Często doprawia się je kminkiem, ale świetnie smakują z odrobiną kminu rzymskiego. Jednak warto wiedzieć, że fuczki przygotowywane są z gęstego ciasta naleśnikowego. Fuczki bieszczadzkie nie mają specjalnych wymagań, co do określonego tłuszczu. Można z powodzeniem smażyć je również na oleju roślinnym, maśle klarowanym, smalcu lub oleju kokosowym.
Fuczki to także świetna przekąska dla wegetarian i wegan. W takim wypadku, zamiast jajek należy użyć namoczonego zmielonego siemienia lnianego i w tradycyjnym przepisie zamienić mleko na ulubiony napój roślinny. Kwaśne fuczki będą świetnie smakować z dodatkiem napoju owsianego, napoju sojowego lub napoju ryżowego. Fuczki można podawać z sosem czosnkowym, posiekanymi świeżymi ziołami np.: natką pietruszki lub tymianku.
Fuczki należy smażyć z obu stron na patelni o nieprzywierającym, grubym dnie. Patelnie żeliwne świetnie przewodzą i utrzymują ciepło, które dokładnie rozchodzi się po plackach.
Komentarze