Frytki z selera i marchewki

4.48 (184 ocen)

Przepyszne pieczone frytki z selera i marchewki, lekka odmiana od zwykłych ziemniaczanych i sposób na przemycenie innych warzyw :) polecam z sosem jogurtowo-czosnkowym

Składniki:


  • 4 marchewki
    2 selery
    3 łyżki oliwy
    sól do smaku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Frytki Przystawki

Frytki z selera i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Warzywa obrać, umyć, osuszyć. Pokroić w słupki, niezbyt cienkie. Wyłożyć na blachę wyścieloną papierem.

    Warzywa polać oliwą, wymieszać, by tłuszcz je dokładnie pokrył. Następnie posypać słodką papryką, czosnkiem i ziołami. Ponownie zamieszać.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać lekko solą i od razu podawać.

    Można podać z surówką lub/i sosami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Marchewka Papryka Seler Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować