Frykadelki drobiowo marchewkowe nadziane brukselką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Cała rodzinka się nimi zajadała. Stanowią również świetny sposób na przemycenie dzieciom warzyw.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • NA OK. 20 SZTUK

    4 duże pojedyncze piersi kurczaka
    1 duża marchewka
    1 średnia cebula
    4 jajka M
    20 brukselek
    sól, pieprz
    łyżka majeranku
    szklanka bułki tartej (+ trochę do obtoczenia)
    mąka
    olej do smażenia

Frykadelki drobiowo marchewkowe nadziane brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kurczaka oczyszczamy, myjemy i przepuszczamy 1 raz przez maszynkę do mielenia. Marchew obieramy, myjemy, ścieramy na grubej tarce jarzynowej i mieszamy z mięsem. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, wbijamy do masy także jajka. Całość dokładnie mieszamy aż masa będzie jednolita. Zagęszczamy szklanką bułki tartej i krótko wyrabiamy.
  • 2. Brukselki gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy.
  • 3. Zwilżonymi dłoniami nabieramy porcję mięsa, zamykamy w jej środku brukselkę i nadajemy frykadelkowi okrągły kształt. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Na koniec nasze ,,kulki,, obtaczamy w wymieszanej pół na pół z mąką bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy