Frykadelki drobiowo marchewkowe nadziane brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka oczyszczamy, myjemy i przepuszczamy 1 raz przez maszynkę do mielenia. Marchew obieramy, myjemy, ścieramy na grubej tarce jarzynowej i mieszamy z mięsem. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, wbijamy do masy także jajka. Całość dokładnie mieszamy aż masa będzie jednolita. Zagęszczamy szklanką bułki tartej i krótko wyrabiamy.
2.Brukselki gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy.
3.Zwilżonymi dłoniami nabieramy porcję mięsa, zamykamy w jej środku brukselkę i nadajemy frykadelkowi okrągły kształt. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Na koniec nasze ,,kulki,, obtaczamy w wymieszanej pół na pół z mąką bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Komentarze