Frużelina ze śliwek

4.98 (200 ocen)

  • 60 min

jako że w tym roku pierwszy raz spróbowałam jak smakuję frużelina akurat na gofrach, smak urzekł moje podniebienie, postanowiłam taką sama zrobić w domu. Co prawda spóźniłam się z wiśniami, które idealnie w tej wersji smakują, użyłam śliwek, myślę, że z powodzeniem zdały egzamin

  • 60 min

Składniki:

  • - kilogram śliwek
    - szklanka cukru
    - 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    - 4 łyżeczki "żel-fixu"
    - ok. szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.98 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Frużelina ze śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy i wyjmujemy z nich pestki. Następnie owoce kroimy na ćwiartki. Przekłądamy je do garnka, wlewamy 3/4 szklanki wody i zasypujemy cukrem. Gotujemy wszystko często mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści
  • 2. W 1/4 szklanki wody dokładnie mieszamy mąkę i "żel-fix", aż nie będzie żadnych grudek, a następnie przelewamy do garnka. Często mieszając doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy kilka minut.
  • 3. Tak przygotowaną frużelinę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min. Po pasteryzacji odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystygnięcia.

Porady

ilość cukru należy regulować w zależności od tego, jak słodkie są wybrane śliwki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować