Frużelina wiśniowa

4.5 (156 ocen)

  • 25 min

Frużelina wiśniowa to świetny dodatek do ciast,deserów,naleśników,nawet na słodką wenecką bułeczkę

  • 25 min

Składniki:

  • woda 200ml +50zimnej (do wymieszania z maką ziemniaczaną)

    450g wiśni bez pestek odmrożonych
    mała łyżeczka cukru waniliowego
    cukier kryształ 200g
    maka ziemniaczana 4łyżeczki(20g)
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Frużelina wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. w 50g wody zimnej wymieszac makę,odstawić
    wisnie wrzucic do garnka,zasypac cukrem,dodac cukier waniliowy nalać wody,wymieszac delikatnie i postawić na gaz podgrzewać tak długo aż wiśnie zmiękną,mieszając delikatnie caly czas wlać makę wymieszaną w wodzie(przed wlaniem wymieszać raz jeszcze)wlewać cały czas mieszając,i gotowac tak długo aż pojawi sie kisielowata konsystencja soku,pamiętać o mieszaniu.
    Frużelinę wiśniową przelewamy do wyparzonych słoiczków,pasteryzujemy(dzieki temu dlużej mozemy przechowywac)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować