Frużelina wiśniowa

4.48 (181 ocen)

  • 5 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Frużelina wiśniowa - Idealna do gofrów, naleśników, ciast i lodów

  • 5 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 kg wydrylowanych wiśni,
    - pół szklanki cukru,
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - ok. 75 ml zimnej wody.
Wystaw ocenę:

4.48 (181 ocen)

Frużelina wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wydrylowane wiśnie wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, mieszamy. Odstawiamy je na jakiś czas, aby wiśnie puściły sok. Następnie gotujemy chwilę wiśnie do wrzenia, ok 2-3 min. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z zimną wodą. Należy pamiętać, że wrzucając mąkę do ciepłej wody czy bezpośrednio, na ciepłe wiśnie spowodujemy powstanie "klusek". Zawiesinę wlewamy do wiśni, cały czas mieszając aż do zgęstnienia soku. Zdejmujemy wówczas z ognia, przekładamy do słoiczka. Po ostygnięciu możemy już kosztować, albo pasteryzować frużelinę.

Porady

PS. Ilość cukru zależy od nas, od naszych upodobań (ja nie lubię za słodkich wiśni). Tak samo z mąką ziemniaczaną, dodając jej więcej mamy bardziej gęstą frużelinę. Gdy zauważymy, że jest za rzadka, po prostu dodajemy jej więcej i w drugą stronę - możemy dodać trochę wody i ją rozcieńczyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować