Frużelina wiśniowa

0 (0 ocen)

Przepyszny dodatek do gofrów, lodów i deserów!

Składniki:


  • 1 kg wiśni
    0,5 szklanki cukru
    1 szklanka wody
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

Frużelina wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wiśnie umyć, przebrać i wydrylować. Wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Wymieszać i odstawić na kilka godzin aby wiśnie puściły sok. Postawić na ogniu, zagotować. Gotować na małym ogniu 5 minut.

    W szklance zimnej wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną,

    Wlać do gotujących się wiśni, wymieszać i zagotować.

    Gorącą frużelinę wlać do wyparzonych słoiczków i zakręcić. Wystudzić i przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy