Frużelina truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Super dodatek do naleśników, placków, gofrów, ciast, lodów, owsianki ...

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g truskawek,
    3/4 szklanki cukru,
    sok z połowy cytryny,
    1/4 szklanki zimnej wody,
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Frużelina truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Kroimy na pół lub większe na 3 części.
    Zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę.
    Po tym czasie podgrzewamy i dodajemy sok z cytryny. Gdy zacznie lekko bulgotać dodajemy rozrobioną w wodzie mąkę. Mieszamy i gotujemy około 5 minut.
    Ciepłe przekładamy do słoiczków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy