Frużelina owocowa

4.5 (178 ocen)

Mroźne, zimowe popołudnie i ogromna ochota na sezonowe, letnie owoce. Co zrobić w takiej sytuacji?! Rozwiązań jest kilka. Można kupić owoce mrożone, najeść się czymś innym lub w lecie pomyśleć o domowych przetworach, które sprawdzają się znakomicie właśnie w okresie jesienno-zimowym.

Składniki:

  • 500 g owoców np. porzeczek, wiśni, truskawek, jagód itp.

    sok z 1/2 cytryny

    1/2 szkl cukru

    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka żelatyny w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Frużelina owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę wymieszać z zimną wodą, odstawić do napęcznienia.

    Owoce razem z sokiem z cytryny i cukrem umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok. Wsypać przesianą mąkę i wlać żelatynę. Energicznie mieszając podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny. Zdjąć z palnika.

    Przechowywać w lodówce do 3 dni lub jeśli chcemy, by frużelina miała dłuższy czas do spożycia, należy jeszcze gorącą przełożyć do słoiczków, dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przenieść w chłodne miejsce, np. do spiżarni. Tam może leżeć do kilku miesięcy. Na zimę będzie jak znalazł! Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Fruzelina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować