Frużelina babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki szypułkujemy, myjemy i dzielimy na ćwiartki. Połowę z nich wrzucamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i zalewamy 100ml wody oraz sokiem z cytryny (żeby nie straciły koloru). Odstawiamy na ok. 15 minut, aż całość puści sok. Następnie wstawiamy na mały gaz i wolno gotujemy 20-30minut. Po tym czasie dodajemy pozostałą część truskawek, zwiększamy gaz i gotujemy jeszcze około 15 minut. W pozostałych 50 ml wody dokładnie rozpuszczamy mąkę. Następnie powoli wlewamy roztwór do truskawek i ciągle mieszając gotujemy na wolnym ogniu do czasu osiągnięcia "kisielowatej" konsystencji. Następnie gorącą frużelinę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odkładamy do góry dnem, żeby się zassały. Z podanej ilości wychodzi ok. 8 słoiczków. Doskonały dodatek do deserów, gofrów, kaszki itp.
Porady
Ilość cukru i wody należy dostosować do jakości truskawek. Jeśli są bardzo dojrzałe i soczyste ilość cukru redukujemy.
Komentarze