Frużelina babuni

5 (147 ocen)

  • 45 min

Domowej roboty frużelina powinna być trzymana pod kluczem. Znika ze słoiczków z prędkością światła.

  • 45 min

Składniki:

  • 2kg truskawek
    100 ml wody + 50 ml wody
    400 g cukru (około)
    2 łyżki soku z cytryny
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Frużelina babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki szypułkujemy, myjemy i dzielimy na ćwiartki. Połowę z nich wrzucamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i zalewamy 100ml wody oraz sokiem z cytryny (żeby nie straciły koloru). Odstawiamy na ok. 15 minut, aż całość puści sok. Następnie wstawiamy na mały gaz i wolno gotujemy 20-30minut. Po tym czasie dodajemy pozostałą część truskawek, zwiększamy gaz i gotujemy jeszcze około 15 minut. W pozostałych 50 ml wody dokładnie rozpuszczamy mąkę. Następnie powoli wlewamy roztwór do truskawek i ciągle mieszając gotujemy na wolnym ogniu do czasu osiągnięcia "kisielowatej" konsystencji. Następnie gorącą frużelinę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odkładamy do góry dnem, żeby się zassały. Z podanej ilości wychodzi ok. 8 słoiczków. Doskonały dodatek do deserów, gofrów, kaszki itp.

Porady

Ilość cukru i wody należy dostosować do jakości truskawek. Jeśli są bardzo dojrzałe i soczyste ilość cukru redukujemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować