Frittata z boczniakami, kiełbasą i gorgonzolą

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jedna z moich ulubionych propozycji na śniadanie czyli frittata. Lubie te włoskie danie dlatego, że można do niego dodać wszystko na co mamy ochotę. Robi się ją prosto i szybko.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – jajka 5 szt.
    – boczniaki 30 g
    – kiełbasa 30 g
    – cebula 30 g
    – gorgonzola 20 g
    – olej 1 łyżka
    – sól i pieprz do smaku
    – papryka słodka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Frittata Jajko Śniadanie

Frittata z boczniakami, kiełbasą i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Często nie mamy czasu na przygotowanie śniadania, dlatego frittata jest genialną propozycją na nie. Potrzebujemy patelni ( ja używam o średnicy 24 cm ) i 15 minut wolnego czasu. Zaczynam od pokrojenia cebuli w kostkę oraz boczniaków w dowolny sposób. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę, chwile podsmażamy dodajemy boczniaki. W między czasie kroimy kiełbasę w kostkę i dorzucamy na patelni. Gdy nam się wszystko podsmaża wbijamy jajka do miseczki, roztrzepujemy energicznie aby nasze jajka się napowietrzyły, wtedy frittata będzie puszysta. Do jajek dodajemy połowę gorgonzoli oraz pieprz i sól. Wlewamy jajka na patelnie zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię. Gdy jajka się już trochę zetną na górę frittaty resztę gorgonzoli i dalej smażymy pod przykryciem. Frittata jest gotowa gdy jajka się zetną na górze. Wyciągamy z patelni dekorujemy czerwoną papryką i mamy gotowe pyszne śniadanie. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Gorgonzola Jajka Kiełbasa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować