Frittata

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dzisiejsze, inne śniadanie. Zawsze tylko sadzone, na miękko czy jajecznica. A dziś frittata, tak inaczej, równie smacznie :)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jaj
    2 frankfurterki
    garść pomidorków koktajlowych
    cebula
    kawałek sera pleśniowego
    2 łyżki mleka
    sól
    pieprz
    oliwa z oliwek

Frittata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • frittata 1. Cebulę pokroić w kostkę, frankfurterki w małe plasterki a pomidorki na trzy części. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać cebulę i frankfurterki, chwilę podsmażyć. Do miseczki wlać jajka, rozbić widelcem, dołożyć pomidorki i ser pleśniowy. Razem wszystko wymieszać. Do masy jajecznej dodać cebulę z frankfurterkami i doprawić. Ponieważ nie mam patelni, która nadawałaby się do piekarnika, całą masę jajeczną przelałam do naczynia żaroodpornego i piekłam w 150 st. C ok. 25 minut.

Porady

W oryginalnych przepisach jest, aby jajka najpierw delikatnie podsmażyć, ale ja od razu wstawiłam wszystko do piekarnika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy