Francuskie paszteciki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatne ciasto francuskie połączone z pieczarkowym nadzieniem.

  • 30 min

Składniki:

  • ok. 30 dag pieczarek
    2 szalotki
    2 jajka ugotowane na twardo
    2-3 łyżki masła
    sól morska
    pieprz kolorowy
    2 łyżki suszonej pokrzywy w sezonie może być świeża

    opakowanie ciasta francuskiego
    rozpuszczone masło do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Francuskie paszteciki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa. Dusimy na suchej patelni, aż się zrumienią, następnie dodajemy masło i jeszcze chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki przekładamy do miski by przestygły. Na tej samej patelni rumienimy na maśle drobno posiekane szalotki. Jajka na twardo przecieramy przez sitko. Pieczarki, jajka i szalotki mieszamy razem dodajemy pokrzywę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Kwadraty ciasta nacinamy w rogach. 2. Ciasto francuskie dzielimy na 8-10 cm kwadraty. Każdy kwadrat nacinamy w czterech rogach.
  • Łączymy ze sobą dwa przeciwległe naroża kwadratu. 3. Na środek każdego kwadratu kładziemy czubatą łyżeczkę farszu. Następnie łączymy ze sobą przeciwległe rogi.
  • 4. Gotowe rozetki smarujemy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, pieczemy ok. 15 minut.

Porady

Zazwyczaj sama robię ciasto francuskie, ale dziś poszłam na łatwiznę. Jeżeli ktoś ma ochotę na domowe ciasto francuskie proponuję ten przepis: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/rozki-francuskie-na-sposob-niemiecki Smak farszu możemy wzbogacić czosnkiem, pietruszką lub ulubionymi przyprawami np. ziołami prowansalskimi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować