Francuskie paczuszki z kurczakiem marynowanym na słodko

0 (0 ocen)

  • 50 min

z musztardą Dijon, francuską i miodem

  • 50 min

Składniki:

  • (na 2 paczuszki):
    1 op. ciasta francuskiego
    1 pierś z kurczaka
    1 łyżka oliwy z oliwek
    2 łyżki płynnego miodu
    5-6 ząbków marynowanego czosnku
    2 łyżeczki musztardy francuskiej
    2 łyżeczki musztardy Dijon
    1 łyżka świeżo posiekanej kolendry
    1 szalotka (opcjonalnie)
    1 żółtko
    szczypta ziół prowansalskich

Francuskie paczuszki z kurczakiem marynowanym na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy oliwę, miód, musztardy, posiekaną szalotkę, posiekany marynowany czosnek i kolendrę. Kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy dokładnie z marynatą i wkładamy do lodówki na min. 20 minut.
  • image-0xiakwn 2. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe kwadraty (z tego co zostanie możemy zrobić np. rogaliki). Na dwa z nich wykładamy przygotowany farsz, pozostałe dwa nacinamy i łączymy ze spodem, bardzo dokładnie ściskając kanty. Paczuszki smarujemy roztrzepanym żółtkiem (dzięki temu nabiorą złotego koloru), posypujemy ziołami prowansalskimi i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. 3. Paczuszki pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe!

Komentarze

Podobne przepisy