Francuskie koperty z kurczakiem

4.5 (180 ocen)

  • 15 min

Błyskawiczne danie, które mimo krótkiego czasu przygotowania zawsze smakuje i zaskakuje moich gości.

  • 15 min

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    400g piersi z kurczaka
    8 plastrów żółtego sera
    ciasto francuskie
    keczup
    kapary
    przyprawy
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Francuskie koperty z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie piersi z kurczaka 1. Przygotuj pierś z kurczaka: pokrój w kostkę, wymieszaj w marynacie lub ulubionych przyprawach i usmaż na patelni.
  • ciasto francuskie i ser 2. Przygotuj ciasto francuskie: podziel na cztery części. Na każdej ułóż plastry żółtego sera.
  • ciasto francuskie pokryte farszem 3. Ser pokryj keczupem, dodaj kapary oraz kawałki usmażonego kurczaka.
    Rozłóż farsz tak, żeby zostawić brzegi ciasta do zamknięcia kopert.
  • koperty przed włożeniem do piekarnika 4. Zamknij koperty, sklej ich brzegi. Koperty umieść na 10min w lodówce.
    Następnie piecz 18min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

    Smacznego!

Porady

Koperty są na tyle sycące, że nie wymagają dodatku w postaci ziemniaków. Wystarczy lekka surówka, np. z rukoli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować