Ciasteczka last minute z ciasta francuskiego wypełnione budyniem i truskawkami "uratują życie" kiedy przyjdą niezapowiedziani goście lub po prostu kiedy przyjdzie ochota na coś pysznego i słodkiego.
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
350 ml mleka
1 szklanka truskawek
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka masła
Cukier puder (opcjonalnie)
Francuskie babeczki z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu używamy tylko 350 ml mleka zamiast zalecanego 500. Odstawiamy do przestygnięcia.
Masło rozpuszczamy – odstawiamy.
Ciasto francuskie rozwijamy i za pomocą szklanki wykrawamy koła.
Formę do babeczek smarujemy rozpuszczonym masłem. Foremki wylepiamy wykrojonym ciastem i każde nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8 minut. Ciasto wyjmujemy i nakłuwamy raz jeszcze każde widelcem. Do każdej babeczki wkładamy po 1 łyżeczce budyniu, następnie wkładamy 1 pokrojoną na 4 truskawkę i posypujemy posiekanymi płatkami migdałowymi. Tak przygotowane ciasta wstawiamy z powrotem do piekarnika n około 10 minut lub do momentu kiedy wierzch babeczki się ładnie zarumieni.
Upieczone ciastka wyjmujemy z foremki i posypujemy cukrem pudrem. Babeczki pyszne są zarówno ona ciepło jak i na zimno, smacznego.
Komentarze