Francuskie babeczki z budyniem i truskawkami

4.5 (183 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka last minute z ciasta francuskiego wypełnione budyniem i truskawkami "uratują życie" kiedy przyjdą niezapowiedziani goście lub po prostu kiedy przyjdzie ochota na coś pysznego i słodkiego.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
    350 ml mleka
    1 szklanka truskawek
    2 łyżki płatków migdałowych
    1 łyżka masła
    Cukier puder (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Francuskie babeczki z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu używamy tylko 350 ml mleka zamiast zalecanego 500. Odstawiamy do przestygnięcia.

    Masło rozpuszczamy – odstawiamy.

    Ciasto francuskie rozwijamy i za pomocą szklanki wykrawamy koła.

    Formę do babeczek smarujemy rozpuszczonym masłem. Foremki wylepiamy wykrojonym ciastem i każde nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8 minut. Ciasto wyjmujemy i nakłuwamy raz jeszcze każde widelcem. Do każdej babeczki wkładamy po 1 łyżeczce budyniu, następnie wkładamy 1 pokrojoną na 4 truskawkę i posypujemy posiekanymi płatkami migdałowymi. Tak przygotowane ciasta wstawiamy z powrotem do piekarnika n około 10 minut lub do momentu kiedy wierzch babeczki się ładnie zarumieni.

    Upieczone ciastka wyjmujemy z foremki i posypujemy cukrem pudrem. Babeczki pyszne są zarówno ona ciepło jak i na zimno, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Ciasto francuskie Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować