Francuski tort owocowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj je na cienkie płaty. Z każdego z nich wykrój koło za pomocą tortownicy o średnicy 26cm. płaty przenieś na pokrytą pergaminem blachę. Każdy z nich posmaruj białkiem i posyp łyżką cukru oraz łyżką płatków migdałowych. Wstaw do piekarnika. Piecz w 200 stopniach do zrumienienia (około 15 minut).
2.Owoce oczyść. 30 dag pokrój na kawałki. Galaretkę rozpuść w soku porzeczkowym, dodaj łyżkę cukru, wymieszaj. 4 łyżki galaretki odłóż, do reszty wmieszaj pokrojone owoce. Odstaw do lekkiego stężenia.
3.Kremówkę ubij z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Żelatynę rozpuść wg przepisu na opakowaniu i wmieszaj do bitej śmietany.
4.Na dwóch upieczonych spodach rozsmaruj masę owocową i 2/3 bitej śmietany. Połóż je jeden na drugim, przykryj trzecim płatem. Na wierzchu rozsmaruj resztę bitej śmietany. Tort udekoruj pozostałymi owocami i galaretką.
Komentarze