Francuski tort owocowy.

0 (0 ocen)

Przyjmowanie gości sprawia mi ogromna przyjemność. Tym tortem wszyscy byli zachwyceni.A najbardziej moje maluchy.

Składniki:

  • Składniki:
    • 50 dag ciasta francuskiego, białko
    • 4 łyżki cukru
    • 40 dag owoców sezonowych
    • 1 opakowanie galaretki
    • 1 opakowanie żelatyny
    • 250ml soku z porzeczki
    • Płatki migdałowe
    • 500 ml kremówki 36%
    • Cukier waniliowy

Francuski tort owocowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj je na cienkie płaty. Z każdego z nich wykrój koło za pomocą tortownicy o średnicy 26cm. płaty przenieś na pokrytą pergaminem blachę. Każdy z nich posmaruj białkiem i posyp łyżką cukru oraz łyżką płatków migdałowych. Wstaw do piekarnika. Piecz w 200 stopniach do zrumienienia (około 15 minut).
  • 2. Owoce oczyść. 30 dag pokrój na kawałki. Galaretkę rozpuść w soku porzeczkowym, dodaj łyżkę cukru, wymieszaj. 4 łyżki galaretki odłóż, do reszty wmieszaj pokrojone owoce. Odstaw do lekkiego stężenia.
  • 3. Kremówkę ubij z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Żelatynę rozpuść wg przepisu na opakowaniu i wmieszaj do bitej śmietany.
  • 4. Na dwóch upieczonych spodach rozsmaruj masę owocową i 2/3 bitej śmietany. Połóż je jeden na drugim, przykryj trzecim płatem. Na wierzchu rozsmaruj resztę bitej śmietany. Tort udekoruj pozostałymi owocami i galaretką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy