Francuski chłodnik z pora

4.5 (198 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Upały nie odpuszczają warto więc schłodzić się wybornym chłodnikiem z pora, pysznym i prostym daniem kuchni francuskiej. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pory (tylko białe części)
    2-3 szt. średniej wielkości ziemniaków
    1 cebula
    750 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
    2 łyżki masła
    1 gałązka tymianku
    ½ szklanki śmietany 30 %
    4 kromki pieczywa lub bagietka
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Francuski chłodnik z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb lub bagietkę kroimy w kostkę i przesmażamy na złoty kolor na łyżce masła – odstawiamy.

    Pora kroimy w plasterki. Cebulę w drobną kostkę. Cebulę i pora podduszamy na 1 łyżce masła przez około 5 minut. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę wkładamy do garnka zalewamy bulionem dodajemy gałązkę tymianku gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy podduszonego pora gotujemy kolejne 15 minut. Kiedy ziemniaki będą miękkie wlewamy śmietanę i doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem po czym wstawiamy ją do lodówki na minimum 1 godzinę.

    Schłodzoną zupę blendujemy i jeśli jest taka potrzeba raz jeszcze doprawiamy.

    Chłodnik serwujemy z przygotowanymi wcześniej grzankami posypany posiekanym szczypiorkiem.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować