Francuska zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

A od czego lepiej rozpocząć tydzień z Francuzem jeśli nie od francuskiej zupy cebulowej – niektórym pewnie doskonale znanej, dla innych będącej ekstrawaganckim rarytasem. A dla nas? Dla nas była to cudownie prosta zupa o nadspodziewanie wykwintnym smaku.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 średnich cebul, pokrojonych w piórka,
    45 g masła,
    15 g mąki pszennej,
    1,5 l bulionu,
    2 liście laurowe,
    100 g sera ementaler, pokrojonego w paski
    niewielka ilość oliwy z oliwek,
    świeżo mielony pieprz,
    świeżo mielona sól,
    4 plastry boczku wędzonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ser

Francuska zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, do oliwy dodać masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojone cebule. Smażyć na dość mocnym ogniu przez 15-20 minut do momentu, aż cebula zmięknie i uzyska ładny, brązowy kolor, bardzo często mieszając.

    2.Następnie dodać mąkę i prażyć przez mniej więcej 3-4 minuty. Całość zalać bulionem warzywnym, wymieszać. Dodać liście laurowe. Od momentu zagotowania się zupy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez mniej więcej 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

    3.Po zdjęciu garnka z ognia do zupy dodać świeżo mielony pieprz i świeżo mieloną sól.Na wierzchu położyłam pokrojony ser i przysmażony boczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować