Francuska tarta z zielonymi warzywami i łososiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tarta, która rewelacyjnie sprawdzi się, jako danie obiadowe w upalne, gorące popołudnia, kiedy żar leje się z nieba i nit nie myśli nawet o uruchamianiu piekarnika.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 275 g ciasta francuskiego z masłem

    300 g twarożku (może być twaróg z wiaderka, taki do sernika)

    1 szklanka zielonego, młodego groszku (można użyć mrożonego, przelewamy go wrzątkiem po rozmrożeniu)

    2 małe cukinie

    200 g wędzonego łososia w plastrach

    garść roszponki

    sól

    pieprz czarny

    koperek świeży

    kilka listków mięty (opcjonalnie)

    skórka otarta z cytryny (koniecznie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Francuska tarta z zielonymi warzywami i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę o wymiarach 20X30 wykładamy ciastem francuskim. nożem robimy nacięcie wzdłuż każdej krawędzi, około 1 cm od brzegu blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczemy około 20 minut.

    Wyjmujemy z piekarnika i łopatką przyklepujemy środek ciasta – tę część dokoła której zrobiliśmy nacięcie nożem. W ten sposób uzyskamy wyższe brzegi i płaski, dobrze wypieczony środek. Odstawiamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.

    Serek doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy świeży koperek i posiekane listki mięty, dokładnie mieszamy i rozprowadzamy na upieczonym cieście, zostawiając wolne brzegi.

    Cukinię kroimy w paski za pomocą obieraczki do warzyw.

    Plastry łososia kroimy wzdłuż na paski równe szerokości pasków z cukinii.

    Na każdym pasku z cukinii układamy pasek łososia, zwijamy w roladkę i układamy na tarcie, wciskając delikatnie w twarożek.

    Pomiędzy roladki z cukinii wciskamy roszponkę, całość posypujemy zielonym groszkiem i skórką startą z cytryny.

    Możemy jeszcze schłodzić przed podaniem, ale nie trzymamy za długo w lodówce, aby ciasto francuskie nie rozmiękło.

    Jeśli mamy zimne warzywa, twarożek i spód przygotowany poprzedniego dnia, to tarte podajemy bezpośrednio po przygotowaniu – jest wystarczająco zimna.

Porady

Tartę można tez przygotować w okrągłej tortownicy lub jako pojedyncze tartaletki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Cukinia Groszek zielony Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować