focaccia z ziołami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smaczny włoski chlebek, podawany jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie.

Składniki:

  • - 250 g maki pszennej
    - 2/3 szkl. ciepłego mleka
    - 10g drożdży
    - 0,5 łyżeczki soli
    - 0,5 łyżeczki cukru
    - bazylia oregano, tymianek
    - oliwa

Focaccia z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • focaccia z ziołami 1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 10 min. W tym czasie mąkę mieszamy z cukrem solą, następnie wlewamy mlko i wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od miski. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na formę ( rozm. 40x20) wysmarowaną oliwą. Na chlebku robimy palcem wgłębienia, posypujemy ziołami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st, aż wierzch bedzie brązowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2013

Komentarze

Podobne przepisy