Focaccia z pomidorami i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włóż drożdże do małej miski, dodaj cukier i połowę ilości letniej wody. Mieszaj delikatnie aż się rozpuszczą. Odstaw miskę na 10 - 15 minut. Na powierzchni utworzy się piana. Zanim dodasz rozczynu do ciasta jeszcze raz go wymieszaj. W dużej misce połącz mąkę z solą, zaczynem drożdżowym, 2 łyżkami oliwy i resztą wody, mieszając drewnianą łyżką. Przenieś ciasto na blat posypany mąką. Uformuj z niego ścisłą kulę. Wyrabiaj ciasto przez 7 - 8 minut. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto włóż do dużej czystej miski i nakryj ściereczką. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość Oparz pomidory, zdejmij skórkę, przetnij na pół i usuń pestki. Po upływie czasu wyrastania (ok. 1 i pół godziny) przełóż ciasto na blat lekko oprószony mąką i zagniataj przez minutę. Umieść ciasto na posmarowanej oliwą blasze albo w posmarowanej oliwą prostokątnej teflonowej blasze. Zrób na powierzchni zagłębienia i włóż w nie kawałki czosnku i pomidorów. Skrop powierzchnię resztą oliwy, posyp oregano i pieprzem. Piecz przez 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230 stopni. Podawaj gorące, ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Komentarze