Focaccia z mozarellą i czosnkiem

4.51 (169 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto na focaccie możecie przygotować wcześniej, schować do lodówki, a upiec dopiero przed przyjściem gości. Ciasto sprawdzi się świetnie również jako spód pod pizzę. Przepis pochodzi z książki "Pieczywo. Chleb, bułeczki, focaccie" autorstwa Carla Bardi i Ting Morris.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży suchych
    325 ml letniej wody
    szczypta cukru
    500 g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy extra vergine
    Dodatkowo:
    1 kulka mozarelli (125 g) lub innego ulubionego sera
    1 łyżka dowolnych ziół np. tymianku, oregano lub mieszanki ziół prowansalskich
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki stopionego masła
Wystaw ocenę:

4.51 (169 ocen)

Zobacz również:

Focaccia Przystawki

Focaccia z mozarellą i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do niewielkiej miseczki wkładamy drożdże ze szczyptą cukru. Dodajemy 120 ml letniej wody, mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 10 min, aż drożdże się spienią.
  • 2. Do dużej miski przesiewamy mąkę i sól, następnie dodajemy do miski drożdże, oliwę i tają ilość wody, aby ciasto miało zwartą konsystencję. Ciasto wykładamy na stolnicę oprószamy mąką i wyrabiamy przez 8-10 min, aż do momenty gdy będzie gładkie i elastyczne. Duża miskę smarujemy oliwą z oliwek, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h.
  • 3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyjmujemy je na stolnice i wyrabiamy chwilę. Następnie ciasto rozciągamy na średnicę ok. 30-40 cm i układamy na natłuszczonej oliwa blaszce do pieczenia. Tak przygotowanie ciastom przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 C.
  • 4. W cieście w kilku miejscach robimy dołki za pomocą palców. Czosnek drobno kroimy, mieszamy go z masłem, a następnie układamy na cieście. Wierzch posypujemy przyprawami. Ciasto wkładamy do piekarnika i podpiekamy 15 min. Następnie ciasto wyjmujemy posypujemy mozarellą i pieczemy kolejne 5-10 min, aż ciasto się zrumieni a ser roztopi.

Porady

Serwujemy od razu po przygotowaniu z sosami lub aromatyzowaną oliwą z oliwek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować