Z podanych składników wyszło mi 6 sztuk. Bułeczki pięknie pachną, są kruche i szalenie łatwe w przygotowaniu:) W smaku przypominają pizzę. Przepis podaję za miesięcznikiem "Świat Kobiety" (z drobnymi modyfikacjami).
1 godz. 40 min
Składniki:
50 dag mąki pszennej
150 - 200 ml ciepłego mleka
5 dag drożdży
Łyżeczka cukru
7 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki pestek z dyni
Szczypta soli
Dodatkowo dodałam: bazylię, zioła prowansalskie i tymianek
Focaccia z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odkładamy trochę pestek z dyni do posypania, a resztę prażymy na suchej patelni.
2.Drożdże rozcieramy z cukrem, odrobiną mąki i ciepłego mleka. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce.
3.Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy uprażone pestki dyni oraz sól. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, szczyptę ziół, wlewamy 6 łyżek oliwy. Wyrabiamy ciasto, dolewając resztę mleka. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
4.Ponownie wyrabiamy ciasto, formujemy placuszki wielkości wnętrza dłoni. Układamy je na natłuszczonej blasze, wierzch smarujemy oliwą. W cieście robimy palcami wgłębienia, posypujemy dynią. Pieczemy 30 min w 180 st.C.
Komentarze