Flaki z żołądków

5 (196 ocen)

Przepyszne, sycące flaczki z zasmażką to jest to !!!

Składniki:

  • 1kg żołądki z indyka
    1 ćwiartka z kurczaka
    2 marchewki (średnie)
    1 korzeń pietruszki
    1/2 selera (małego)
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
    1 łyżeczka majeranku
    1 kostka rosołowa
    4 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    4 ziarna pieprzu (dodatkowo)
    3 pokrojone bądź ususzone ząbki czosnku
    2 duże łyżki przyprawy do flaków
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaki z żołądków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki dokładnie myjemy ,udko również. Przekładamy do garnka zalewamy wodą,dodajemy odrobinę soli i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut od czasu do czasu szumując.
  • 2. Warzywa obieramy myjemy i scieramy na tarce o grubszych oczkach.
  • 3. Następnie przestudzić żołądki i udko. Żołądki pokroić w paseczki. Udko również. Przełożyć z powrotem do wywaru. Dodać warzywa i wszystkie przyprawy. Gotujemy do miękkości żołądków. Gdy nabiorą miękkości zrobić zasmażkę.
  • Flaki z żołądków 4. Wykonanie zasmażki:

    Na patelni rozpuścić masło ,dodać do tego łyżkę mąki i mieszać do momentu uzyskania lekko złotawego koloru następnie wlać do garnka. Zamieszać chwilę jeszcze gotując i gotowe.
    Rozlewamy do miseczek. Podawać z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować