Flaki wołowe z wieprzowym

4.99 (189 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kto lubi flaki ? Ja uwielbiam w każdej odsłonie robię je na różne sposoby i mieszam z różnymi mięsami dziś zrobiłam z mięsem wieprzowym, co flaki to za każdym razem wychodzi mi lepszy smak. Mam nadzieję że znajdą się zwolennicy tego dania, jak dla mnie to jedno z moich ulubionych dań mogłabym flaki jadać codziennie.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 900 g flaków wołowych gotowych krojonych,

    1 kg żeberek trójkątów z mięsem wieprzowych,

    2 łyżki suszonej włoszczyzny,

    2 opakowania przyprawy do flaków,

    1 pęczek natki pietruszki 25 g,

    1 łyżka liści pora,

    1 łyżka liści lubczyk - magii,

    1 łyżeczka przyprawy z solą np. Vegeta,

    1 czubata łyżka majeranku,

    1 czubata łyżka mąki pszennej,

    3 liście laurowe,

    8 ziarenek ziela angielskiego,

    0,5 łyżeczki pieprzu czarnego.
Wystaw ocenę:

4.99 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy Przekąski

Flaki wołowe z wieprzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • flaki 1. Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać całe trójkąty żeberkowe z mięsem oraz suszoną włoszczyznę. Gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa na żebrach. Gdy jest już miękkie mięso wyjąć je z wywaru i ostudzić.
  • flaki 2. W międzyczasie gdy żebro stygnie przygotować flaki wyjąć je z woreczka i płukać w zimnej wodzie tak długo aż woda będzie przezroczysta. Przełożyć na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody. U nas nie ma flaka w całości dlatego zadowalam się tym co dostanę.
  • flaki 3. Gdy flaki już ociekły z nadmiaru wody przełożyć je do wywaru w którym gotowało się żebro, dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz przyprawę z solą i od czasu zagotowania się flaków gotować pod pół przykrytą pokrywką na średnim ogniu do miękkości flaków. Gdy żebro ostygło oddzielić mięso od kości i pokroić je w paski.
  • flaki 4. Jak już flaki wołowe są mięciutkie dodać pokrojone w paski mięso wieprzowe i jeszcze pogotować do całkowitej miękkości pasków wieprzowych. W czasie gotowania dodać liście pora oraz magii - lubczyk również w liściach może być świeży lubczyk lub mrożony i jeszcze chwile pogotować.
  • flaki 5. Przygotować przyprawę. Wsypać ją pod koniec gotowania się flaków zamieszać zagotować i wkroić drobno pokrojona natkę pietruszki lekko zagotować.
  • flaki 6. Gdy już flaki ładnie się ugotowały i widoczny jest taki jakby kożuszek. Mąkę rozrobić z wodą aby nie było grudek zalać flaki szybko zamieszać i zagotować ( dodając mąkę flaki będą lekko zagęszczone ). Dodać jeszcze pieprzu.
  • flaki 7. Ugotowane gorące flaki podałam z bułką pszenną ponieważ tak lubimy najbardziej oraz z bardzo dużą ilością pieprzu czarnego. Jeśli ktoś nie lubi mocno ostrych flaczków można pieprz pominąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

4.19 (217 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Flaki wołowe na rosole

To może cię zainteresować