Flaki wołowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Niektórzy je uwielbiają, ale są też tacy, którzy nie chcą ich nawet spróbować. A spróbować warto, bo flaki wołowe są smaczne, rozgrzewające i sycące. Po odpowiednim przygotowaniu mają przyjemny zapach. Aby były miękkie wymagają dość długiego gotowania, jednak jest to zupa, którą możemy przygotować w dość prosty sposób.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych krojonych świeżych lub mrożonych
    5 szklanek wywaru przygotowanego na mięsie wołowym
    3 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    starta gałka muszkatołowa
    liście laurowe
    ziele angielskie
    1 łyżka majeranku
    imbir
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    sól i pieprz
    mąka do zagęszczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Flaki myjemy, zalewamy wodą i zagotowujemy. Odlewamy wodę i powtórnie zalewamy flaki wodą. Po krótkim powtórnym gotowaniu raz jeszcze odlewamy wodę.

    Flaki wołowe zalewamy wywarem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i paprykę. Gotujemy do miękkości. Kilkanaście minut przed końcem gotowania dodajemy warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, imbir i gałkę muszkatołową. Doprawiamy solą i pieprzem. Flaki możemy zagęścić niedużą ilością mąki wymieszanej z wodą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki Mięso Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować