• 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczne , aromatyczne flaki to sztuka gotowania . Zapraszam

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * Około 1 kg flaków wołowych gotowanych
    * 300- 350 g pieczarek
    * 3 udka z kurczaka
    * 3 marchewki
    * 1 pietruszka - korzeń
    * Duży plaster selera
    * Pół dużej cebuli
    * 6 ziaren pieprzu
    * 4 ziarna ziela angielskiego
    * 3 liście laurowe
    * 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    * 1 łyżka mąki pszennej
    * Zupa ogonowa lub cebulowa
    * 1 kostka rosołowa drobiowa
    * 1 łyżka pietruszki suszonej
    * 1 łyżka suszonego majeranku
    * Sól , pieprz
    * 2 łyżki octu
    * Przyprawa do flaków - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Flaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. : W Dużym około 5 litrowym garnku gotujemy wywar z udek kurczaka . Podczas gotowania usuwamy szumy zbierające się na powierzchni wody . Kiedy już wszystko jest oczyszczone i nic się nie zbiera Dodajemy kostkę rosołową , ziele angielskie pieprz ziarnisty , liście laurowe , obraną marchew - jedną małą marchew zostawiamy na później .Dodajemy również pietruszkę korzeń obrany oraz plaster selera . Gotujemy wywar na wolnym ogniu aż do miękkości udek . W osobnym garnku gotujemy flaki . Ja obgotowuję je 3 razy. Pierwszy raz w czystej osolonej lekko wodzie , od czasu zagotowania około 10 minut . Nastepnie odlewam je na sitko , płuczę , nalewam czystą wodę , dodaję około 2 łyżek octu i od czasu zagotowania gotuję znów około 10 minut . Ponawiam proces.Odlewam , płuczę , nalewam czystą wodę i znów gotuję około 10 minut . Po tym czasie flaki odlewam na sitko. Pieczarki obieram i kroję w małe plasterki .Wkłądam do miseczki i czekają na swoja kolej . Kiedy udka są miękkie , wyjmuję je , obieram i kroję w paseczki i wrzucam spowrotem do wywaru . Dodaję również przygotowane flaki, pieczarki oraz odłożoną na później marchewkę , którą kroję drobno w kostkę. Gotuję na małym ogniu około 30 minut . Następnie dodaję suszoną natkę pietruszki , majeranek oraz rozrobioną w zimnej wodzie zupę cebulową lub ogonową .Zupęrozrabiam w około 3/4 szklanki zimnej wody oraz łyżkę przyprawy do flaków. Dodaję do wywaru. Koncentrat pomidorowy rozrabiam w szklance z użyciem gorącego wywaru i wlewam do garnka . Całość gotuję do miękkości flaków . Na koniec zaprawiam mąką rozrobioną w zimnej wodzie ( niecałe pół szklanki). Wszystko dokładnie mieszam i jeśli trzeba doprawiam solą i pieprzem mielnym. Trzeba to robić ostrożnie i wcześniej posmakować zupę ,, gdyż przyprawy , które dodaliśmy wcześniej również zawierają sól i dodają pierności. Prawda , że to proste ? Polecam każdemu .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować