Flaczki ze skórek wieprzowych

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Witam serdecznie dziś podam wam przepis na flaczki inne niż tradycyjne. Pamiętam to danie z dzieciństwa jak było świniobicie wtedy mama właśnie takie danie nam gotowała, może nie jest to zdrowe ale raz na jakiś czas można zjeść i poznać nowy smak. Teraz nie każdy może mieć własne świnki ale skóry można zamówić w sklepie, jeśli ktoś się nie brzydzi to polecam to danie.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg skór wieprzowych,

    2 duże marchewki,

    2 czubate łyżki majeranku,

    2 przyprawy do flaków po 20 g każda,

    1 średni ząbek czosnku,

    1 łyżeczka cukru,

    4 małe liście laurowe,

    8 ziarenek ziela angielskiego,

    dowolna przyprawa z solą.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaczki ze skórek wieprzowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • flaczki 1. Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać pokrojone na mniejsze kawałki skóry wieprzowe i gotować je do pełnej miękkości. W międzyczasie gdy skóry się gotują przygotować marchew zetrzeć ją na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
  • flaczki 2. Gdy skóry są już mięciutkie wyjąć je do ostudzenia. A do wody w której się gotowały dodać startą marchew, ziela angielskie i liście laurowe gotować na wolnym ogniu do czasu aż pokroimy skóry w paseczki.
  • flaczki 3. Gdy skórki mamy już pokrojone przygotować przyprawę, paseczki skórek dodać do gotującej się marchwi, dodać również majeranek oraz przyprawy chwilę pogotować z przyprawami w międzyczasie dodając ulubiona przyprawę z solą oraz cukier do smaku.
  • flaczki 4. Pod koniec gotowania dodać drobno pokrojony czosnek i tylko zagotować.
  • flaczki 5. Tak przygotowane flaczki można jeść z chlebem lub bułką kto jak woli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować