Flaczki z kani

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Znudziły mi się kanie opiekane w panierce, dlatego postanowiłam przygotować je podobnie jak flaczki. Po Internetach kursują przepisy na 'flaczki" z boczniaków, ale zapewniam Was, że z kani są równie pyszne.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    2 pietruszki
    1 duża marchewka
    por, biała cześć
    ½ selera
    3 cebule
    minimum 800 g kani
    2 łyczki oleju
    5 listków laurowych
    10 kulek ziela angielskiego
    2 czubate łyżki majeranku
    1 łyżka słodkiej papryki
    1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
    2 łyżki soli lub więcej do smaku
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka suszonego imbiru
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    4 ząbki czosnku
    czarny pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaczki z kani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę, selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w krążki. Warzywa wkładamy do garnka. Cebulę obieramy, kroję w kostkę i podsmażamy razem z wędzoną i słodką papryką, na oleju. Wkładamy do garnka. Grzyby sczyścimy, kroimy w grube paski i wkładamy do garnka.Warzywa i grzyby w garnku zalewamy wodą, dodajemy sól, ziele, listki, pieprz. Gotujemy pod przykryciem około 60 minut do czasu. Do garnka dodajemy przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, majeranek, koncentrat pomidorowy, kurkumę, imbir i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Próbujemy, doprawiamy jeszcze w razie potrzeby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować