Flaczki z drobiu

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Flaczki ugotowane z indyczych żołądków i ćwiartek kurczaka.

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • żołądki z indyka 1,5 kg
    ćwiartki z kurczaka 2 szt.
    2,5 litra wody
    suszona włoszczyzna 3 stołowe łyżki

    Przyprawy:

    1 gałka muszkatołowa starta
    2 łyżki majeranku
    1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
    pół łyżeczki czarnego pieprzu
    sól do smaku
    koncentrat pomidorowy 100 g
    4-5 listków laurowych
    10 ziarenek ziela angielskiego
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka stołowa domowej kostki rosołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne Flaczki

Flaczki z drobiu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymyte i oczyszczone żołądki indycze wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżki stołowej soli, gotujemy do momentu wrzenia wody i powstania szumowin. Wylewamy wodę, płuczemy żołądki i ponownie z dodatkiem 1 łyżki soli gotujemy do miękkości żołądków. Ugotowane żołądki płuczemy i studzimy. W garnku zagotowujemy 2,5 litra osolonej wody. Do gotującej się osolonej wody dodajemy ćwiartki kurczaka i gotujemy 30 minut od momentu wrzenia wody. Ugotowane ćwiartki wyjmujemy na talerz i studzimy. W rosole zagotowujemy suszoną włoszczyznę z pastą rosołową. Ostudzone żołądki kroimy w paski, obrane mięso z ćwiartek kurczaka również kroimy w paski i wkładamy do gotującego się rosołu. gotujemy jeszcze 40 minut i całość doprawiamy suchymi przyprawami do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 15 minut. Gotowe flaczki podajemy na gorąco z domowym pieczywem.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować