Flaczki z boczniaków

4.5 (158 ocen)

  • 30 min

Pyszna zupa z boczniaków. Smakiem i wyglądem bardzo przypomina prawdziwe flaczki.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 litr bulionu
    100 g boczniaków
    80 g marchewki
    80 g korzenia pietruszki
    80 g pora
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/4 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki imbiru
    1 czubata łyżeczka majeranku
    ewentualnie sól do smaku

    na zasmażkę:
    1 płaska łyżka smalcu
    1 czubata łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaczki z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczniaki pokroić w paski. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tace o dużych oczkach. Por pokroić w cienkie półplasterki. Wszystkie warzywa i grzyby dodać do bulionu, doprawić papryką, pieprzem, kurkumą, imbirem, majerankiem i ewentualnie solą. Gotować ok. 20 minut.
  • 2. Na patelnię wyłożyć smalec, rozpuścić, dodać mąkę, mieszając lekko zrumienić. Dodać ok. 1 szklankę zimnej wody, cały czas intensywnie mieszając. Wlać przez sitko do gotujących się warzyw cały czas przy tym mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować