Flaczki wołowe z zielonym groszkiem

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 40 min

W przeszłości flaczki były ulubioną potrawą króla Władysława Jagiełły, teraz królują na polskich stołach, bardzo często podczas różnych uroczystości rodzinnych. Przygotowanie jest dość pracochłonne, nawet z gotowych, pokrojonych flaczków.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • • 900 g gotowych pokrojonych i obgotowanych flaczków wołowych
    • 1 opakowanie mrożonego groszku
    • 2 korpusy kurczaka
    • 1 cebula
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1/2 selera
    • sól, pieprz do smaku
    • kilka liści laurowych i ziela angielskiego
    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • natka pietruszki
    • 2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaczki wołowe z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle.
    • W garnku zagotować ok. 2 litrów wody, dodać cebulę, korpusy z kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem, i gotować na wolnym ogniu ok. 45 minut.
    • Do garnka dorzucić startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler.
    • Flaczki przepłukać, wrzucić do wrzącej wody i obgotować przez 10 minut, po czym odlać wodę, przepłukać zimną wodą i czynność powtórzyć ponownie.
    • Do ugotowanego wywaru wrzucić obgotowane wcześniej flaczki i gotować dalej 30 minut.
    • Po tym czasie obrać mięso z korpusów kurczaka i dodać do flaczków.
    • Wrzucić również groszek zielony, przyprawić gałką muszkatołową i gotować 10 minut.
    • Do gotowych flaczków wsypać natkę pietruszki.
    • Podawać z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować