Flaczki wołowe swojskie

4.5 (163 ocen)

  • 3 godz.

Propozycja na flaczki wołowe tradycyjne. To jedna z moich ulubionych potraw. Robię w różnych wersjach.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 900 g flaków świeżych, pokrojonych
    500 g wołowiny z kością
    2 duże marchewki
    1 pietruszka
    średni por
    mały seler
    imbir korzeń
    sól
    pieprz
    kilka ziaren ziela angielskiego
    gałka muszkatołowa
    2 czubate łyżki majeranku
    papryka słodka
    papryka ostra
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaczki wołowe swojskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Flaki zagotowałem około 20 minut, przecedziłem. Czynność powtórzyłem. Ponownie zalałem wodą i zagotowałem, aż były miękkie.
    Wołowinę z kością, opłukałem, zalałem 2 litrami wody. Po zagotowaniu usunąłem szumowiny. Dodałem oczyszczoną włoszczyznę , ziele angielskie , sól. Gotowałem na wolnym ogniu, aż mięso było miękkie. Rosół przecedziłem, marchewkę i pietruszkę pokroiłem w paski. Mięso wołowe pokroiłem w kostkę.
    Miękkie flaki po odcedzeniu dodałem do rosołu wraz z pokrojoną marchewką i pietruszką. Wrzuciłem wołowinę. Dodałem koncentrat pomidorowy.
    Masło stopiłem na patelni , dodałem mąkę , rozprowadziłem szklanką rosołu i połączyłem z resztą zupy. Dodałem przyprawy ( majeranek można rozetrzeć w ręku ), świeżo starty imbir, doprawiłem solą i pieprzem ( polecam , wzmaga aromat ), chwilę podgotowałem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować