Flaczki na opieńkach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapewniamy - pysznie wyszło.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg opieniek
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 małego selera korzeniowego
    4 liście laurowe
    8 ziaren ziela angielskiego
    90 g koncentratu pomidorowego
    ostra papryka
    1 opakowanie przyprawy do flaków
    sól, pieprz
    Zasmażka:
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    1 ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaczki na opieńkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Flaczki na opieńkach 1. Umyłem opieńki. Ugotowałem w osolonej wodzie ( 30 minut ).
    Ostudziłem, pokroiłem w paski.

    Ugotowałem wywar na udkach z dodatkiem soli, liścia laurowego, ziela angielskiego i małej zielonej części pora ( około 40 minut ).
  • 2. Dodałem pokrojone w słupki warzywa, przyprawę do flaków. Wszystko gotowałem ok. 20 minut, dodałem pokrojone opieńki, doprawiłem przyprawą do flaków, solą, pieprzem oraz papryką, dodałem koncentrat pomidorowy. Przygotowałem zasmażkę z masła, przeciśniętego przez praskę czosnku i mąki, rozprowadziłem wywarem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Opieńki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować