Flaczki bezmięsne

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ubóstwiam ten smak. Kiedyś brzydziłem się samym słowem Flaki…jednak przez lata wypraw, nauczyłem się próbowania potraw przed dowiedzeniem się, co jem. Tak najbezpieczniej. I serio, wierzcie mi, tak można poznawać kulinarny świat. Ty razem zabiorę Was w danie, które jest całkowicie „bezpieczne”, podyktowane naszą polską złotą jesienią.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g miąższu dyni

    250 g boczniaków

    1 marchew

    1 cebula

    2 ząbki czosnku

    1,5 litra bulionu warzywnego

    1 czerwona papryka

    2 łyżki masła

    1 łyżka mąki

    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

    1/3 łyżeczki ostrej papryki

    1/2 łyżeczki mielonego imbiru

    1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

    1/2 łyżeczki mielonej gorczycy

    1 łyżka majeranku

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaczki bezmięsne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Flaczki bezmięsne 1. Dynię kroimy w kostkę, zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości.

    Blendujemy i przecieramy przez drobne sito.

    Cebulę siekamy, wrzucamy na rozgrzane masło (1 łyżka) wraz z pokrojonymi w paski grzybami i startą na dużych oczkach, marchewką.

    Dusimy przez chwilę pod przykryciem, dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w paski papryką, chwilę smażymy i dodajemy do zupy wraz z przyprawami.

    Masło rozgrzewamy, dodajemy mąką, dokładnie łączymy, podlewamy wywarem z zupy.

    Przelewamy do garnka, mieszamy aż wszystko połączy się.

    Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Dynia Flaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować