Fit torcik z chia i frużeliną malinową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Coś pysznego i słodkiego w zdrowszej wersji. Spód na bazie brownie z fasoli, jogurt naturalny z nasionami chia do tego frużelina malinowa.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Spód
    2 średniej wielkości banany
    1 puszka czerwonej fasoli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 jajka M
    3-4 łyżki ksylitolu
    Masa jogurtowa
    500 gramów jogurtu naturalnego typu greckiego
    100 ml. mleka
    6 łyżek nasion chia
    3 łyżki ksylitolu
    1 łyżka żelatyny bez przypraw
    Frużelina malinowa
    250 gramów malin mrożonych
    2-3 łyżki ksylitolu
    1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    50 ml. wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie Desery

Fit torcik z chia i frużeliną malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składnik na spód brownie zmiksować na jednolitą masę tak aby nie było żadnych grudek.
    następnie przelać do tortownicy o średnicy 18 cm.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.
    Pieczemy ok 40 -50 minut.
    Ciasto wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Masa jogurtowa
    Jogurt miksujemy z ksylitolem następnie dodajemy nasiona chia, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 godzinkę aby nasiona napęczniały .
    Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody, pozostawić na ok 10 minut. Następnie lekko podgrzać aby była płynna i wmiksować do masy jogurtowej.
  • 3. Spód brownie można ostrożnie przekroić na połowę( ciasto jest bardzo delikatne) lub pozostawić w całości jeżeli wolimy grubszy spód.
    ( Ja przekroiłam.)
    Przekrojony spód przełożyć z powrotem do foremki, wyłożyć masę jogurtową , wyrównać i wstawić na kilka godzin do lodówki.
  • 4. Frużelina malinowa
    Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody odstawić aby napęczniała
    Maliny przełożyć do garnka zasypać cukrem lub ksylitolem wlać wodę i podgrzewać na małym ogniu, maliny puszczą sporo soku, zagotować. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody wlać do malin wymieszać, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę dokładnie mieszamy, następnie studzimy.
  • 5. Przed podaniem frużelinę wyłożyć na schłodzony torcik. Można dodatkowo udekorować świeżymi malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Nasiona chia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować