Fit torcik z chia i frużeliną malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składnik na spód brownie zmiksować na jednolitą masę tak aby nie było żadnych grudek.
następnie przelać do tortownicy o średnicy 18 cm.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.
Pieczemy ok 40 -50 minut.
Ciasto wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
2.Masa jogurtowa
Jogurt miksujemy z ksylitolem następnie dodajemy nasiona chia, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 godzinkę aby nasiona napęczniały .
Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody, pozostawić na ok 10 minut. Następnie lekko podgrzać aby była płynna i wmiksować do masy jogurtowej.
3.Spód brownie można ostrożnie przekroić na połowę( ciasto jest bardzo delikatne) lub pozostawić w całości jeżeli wolimy grubszy spód.
( Ja przekroiłam.)
Przekrojony spód przełożyć z powrotem do foremki, wyłożyć masę jogurtową , wyrównać i wstawić na kilka godzin do lodówki.
4.Frużelina malinowa
Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody odstawić aby napęczniała
Maliny przełożyć do garnka zasypać cukrem lub ksylitolem wlać wodę i podgrzewać na małym ogniu, maliny puszczą sporo soku, zagotować. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody wlać do malin wymieszać, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę dokładnie mieszamy, następnie studzimy.
5.Przed podaniem frużelinę wyłożyć na schłodzony torcik. Można dodatkowo udekorować świeżymi malinami.
Komentarze